Glas-objecten

Glas is een fascinerend materiaal: veelzijdig, breekbaar en sterk tegelijk, transparant of juist ondoorzichtig, scherp en toch zijdezacht van oppervlak. Soms is het zo helder, dat het bijna onzichtbaar lijkt, of juist een zichtbaar feest van kleuren.

Gelukkig is de tijd voorbij, dat begraafplaatsen een droevig, saai veld vol kruisen was van steen of ijzer. Zo helemaal niet passend bij veel kleurrijke levens van volwassenen en kinderen. Nu is het mogelijk, om helemaal in te gaan op het levensverhaal of de eigenschappen van een geliefde overledene. Er zijn veel mogelijkheden voor een grafmonument in glas, een grafsteen met mozaiek, een urnenmonument of een herdenkingsraam van glas in lood. Er zijn talloze soorten glas en talrijke technieken, die elke keer een eigen uitstraling of boodschap kunnen overbrengen. Een persoonlijk levensverhaal.

De kracht van glas
Algemeen hebben mensen een vooropgezette mening over glas. Iedereen kent de schrikreactie , als een drinkglas valt of een bal door het vensterglas vliegt en alles vol scherpe splinters ligt . Maar glas heeft door zijn speciale eigenschappen al zo veel toepassingen in industrie en het dagelijks leven, dat het opsommen daarvan pagina's zou vullen.
Door de samenstelling en behandeling  van glassoorten bestaat o.a. vuurvast glas, isolatieglas in veel soorten, glaskabel en gehard glas. Het zo kwetsbaar lijkende glas kan wind en weer trotseren en ook slagvast zijn. Dus zijn er al steeds vaker op begraafplaatsen en in urnen-wanden glazen gedenktekens en grafmonumenten te vinden.
Door gebrek aan vakkennis ten aanzien van de mogelijkheden, die dit bijzondere materiaal kan bieden, is niet alles even goed geslaagd. Vaak ziet men een goedbedoelde hulpeloosheid wat betreft materiaal en vormgeving. De symboolkracht van veelkleurigheid, kwetsbaarheid, transparantie en stralende lichtheid in samenhang met een mensenleven gaat verloren, als fusing (het in lagen versmelten van speciaal glas) toegepast word als een dikke laag troebele gelatine, of blank dikglas uit het zicht verdwijnt, omdat de achtergrond ongeremd door het monument  zichtbaar is. Goed toegepast kan het medium glas in al zijn veelzijdigheid een prachtig, uniek en duurzaam werk opleveren.
Wat betreft vandalisme: daartegen is niets bestand, ook steen, ijzer of hout niet!

Onderhoud
Het spreekt vanzelf, dat een monument in de buitenlucht duurzaam moet zijn. Dat betreft niet alleen het glas, maar natuurlijk ook de bevestiging, frame - werk en plaatsing. Er zal altijd een passende mogelijkheid gevonden worden, om het monument optimaal te beschermen. Het onderhoud ervan is normaal ook probleemloos. Er kan in de loop van tijd groene aanslag van algen ontstaan op frame en glas of mozaïek, maar die is met water en een zachte doek weg te wassen. Een beetje zeepsop is soms handig, als de aanslag wat hardnekkig is, maar is vaak niet eens nodig .